Random Products

12:56

Mirajul poeziei pe acorduri muzicale oltenești


     



                    Mirajul poeziei pe acorduri muzicale oltenești are loc la Craiova, acolo unde sunt omagiate personalitățile românești ce au reușit să transmită emoții intense prin conturarea unor idei sau lumi diferite. Glasul interpreților cântecului popular românesc dăinuie și astăzi la festivalurile craiovene ce  poartă prestigios numele acestora. Craiova Capitala Europeană 2021 a intrat în cursa pentru marele titlu prin festivalurile culturale susținute anual.
                     Cântecul și poezia se îmbină perfect într-o atmosferă prielnică pentru noile talente ce sunt descoperite la festivalurile închinate cântecului sau poeziei. Am acceptat provocarea lansată de Casa de Cultura Traian Demetrescu pentru a vă aduce aminte de festivalurile ce au devenit o tradiție locală pentru craioveni. Cântecul este în strânsă legătură cu poezia și cu versurile ce au prins rădăcini de-a lungul timpului. Versuri ce le descoperim și le apreciem prin măiestria creată. Deși, peste amintiri se depune colbul și pânza de păianjen,  amintirile rămân ca o amprentă  în urma lor, a artiștilor iar noi ajungem să curățăm de praful, lăsat de trecerea timpului și să analizăm cele mai de preț comori ale culturii românești. Se spune că valoarea unui artist este apreciată în timp prin munca acestuia depusă, ce ar fi să ne reamintim constant ambasadorii culturii românești.
                          Am început să descopăr, pas la pas o altă față a Craiovei, ce este diferit la oltenii, în afară de limbarnița lor că de ”au o gură cât o șură”, ei bine am aflat secretul lor promovează arta în toate formele ei de manifestare și încurajează tineretul să se remarce, pentru a gusta din roadele lor pe scenă unde aplauzele copleșitoare  au rolul de a-l motiva pe cel ales. Spun arta în toate formele ei, atunci când mă gândesc la Festivalul Internațional ”Craiova Muzicală” un spectacol ce reunește anual în lunile noiembrie-decembrie, muzicieni renumiți sau debutanți care evoluează pe scena Filarmonicii ”Oltenia”
                              


                  Unul dintre muzicienii renumiți ce încântă și astăzi publicul cu interpretările sale este Tudor Gheorghe, o emblemă oltenească ce trezește aceea emoție uitată, vorba lui Marin Sorescu : De fiecare dată când îl ascult - și asta se întâmplă des - Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară și cultă - poate mișca munții.” Cântărețul, compozitorul și actorul Tudor Gheorghe este acel artist care și-a urmat visul cu dăruire pentru a menține interesul publicului pentru poezie, în funcție de Anotimpurile Poeziei Românești. 


                           

                          Iubitorii de romanță se pot delecta o dată la doi ani cu  Festivalul Național ”Ioana Radu” un eveniment ce adună romanțele culese de peste an, asemenea roadelor culese din culturi, că doar vorbim de lunile octombrie-noiembrie.  Festivalul îi poartă numele Ioanei Radu, cunoscută ca fiind regina romanței românești,  interpreta  a lăsat în urma ei   cântecele oltenești : „Tudoriţo, nene”, „Mai vino seara pe la noi, Ionele”, „Bună seară, mândră bună”,   „Mi s-a rupt căruţa-n drum” ce-l îmbie pe ” leliţă Ioană” la dans.
       
                              Festivalul Internațional ”Elena Teodorini” face parte din programul artistic al Craiovei Muzicale fiind o punte de legătură între artiștii români și cei de peste graniță.  Elena Teodorini  este o personalitate marcantă pentru craioveni, fiind prima cântăreață din România care a pășit pe o scenă importantă din străinătate, reușind să spargă această barieră și să facă cunoscute creațiile sale. Această extindere pe plan internațional a fost propice pentru artistă,  a devenit în timp o muză pentru cântăreți dornici de afirmare iar astfel a luat naștere acest festival ce are loc o dată la doi ani. 

                      Anul acesta ” Filarmonica Oltenia” va găzdui cea de  A XXIII-a Ediţie a Festivalului „Maria Tănase”  ca un omagiu adus doamnei muzicii populare românești. Pasărea măiastră așa cum era numită Maria Tănase, a fost și va rămâne un artist marcant ce a răspândit bucuria folclorului românesc, semănând în sufletul publicului emoții și versuri ce dăinuie  și astăzi la petreceri: ”Cine iubește și lasă”, ”Geaba mă mai duc acasă”,  ”Mărie și Mărioară”. Acest festival este un miraj al poeziei pe acorduri muzicale oltenești, ce adună noi cântăreți  care pot evolua dar și artiști ce vor susține recitaluri în memoria artistei Maria Tănase.

                              



        Muzica este în strânsă legătura cu lumea scriitorilor care conturează povești și redau idei prin intermediul  acelor versuri care rezonează cu publicul actual, trăirile și marile probleme ale societății.  Zilele ” Adrian Păunescu” oferă 3 zile de poezie pe acorduri muzicale oltenești  ce se desfășoară în luna iulie, anual. Adrian Păunescu a fost un scriitor contemporan și un critic literar ce a promovat tinerele talente, astfel că ideile lui au fost preluate și duse mai departe. Generația în blugi nu a apus ci își continuă conceptul prin acest festival, un moment  propice pentru tinerii debutanți. Concursul de poezie este destinat autorilor ce doresc să aducă pe scenă, creația încropită în timp.


  
                          Zilele ”Marin Sorescu” sunt programate în februarie, anual în jurul zilei de naștere a renumitului scriitor. Personalități ale lumii academice românești precum și artiștii români vor pune în scenă teatrul și versurile soresciene, ca un omagiu adus lui Marin Sorescu. Teatrul stradal și manifestările vor să introducă trecătorii în lumea soresciană. Primul lucru care-mi vine în minte atunci când citesc numele lui Marin Sorescu este Iona, tragedia în patru tablouri inclusă în materia pentru bacalaureat.
               Scriitorul a reușit să surprindă Craiova prin ochii lui în : 
«Craiova văzută din car e cel mai frumos oraș 
din lume,
Rămân și acum încremenit când mă gândesc, îmi lasă
gura apă. 
Era și primul oraș care-mi ieșea în cale, 
Poate și asta contează, aveam retina proaspătă,
fără gunoaie 
Și i-am descoperit dintr-o dată întreaga strălucire, 
De acolo din pisc, de la ulm, deasupra 
Șimnicului.
Mersesem noaptea întreagă cu carul, hai-hai, sus stelele, 
Pe drum pietrele scoteau scântei sub potcoave (…)» 


             În aceeași perioadă la Craiova se organizează Tabăra Internațională de Sculptură „Drumuri Brâncușiene”, ce a dorit să completeze zilele dedicate marelui scriitor Marin Sorescu, prin sculpturi soresciene de excepție. 



                      Festivalul Internațional de Sound & Slam Poetry este organizat într-un nou concept pentru peisajul literar, poezia fiind interpretată de către scriitor. O lansare de carte inedită, unde poezia a fost ridicată la loc de cinste și la care am participat a fost interpretată de către poetul Adrian Munteanu. Scriitorul a prezentat cartea Fluturele din Fântână într-o manieră personală, prin care a reușit să genereze emoție, trăiri intense și momente amuzante unde actoria și sonetul sau îmbinat perfect.
                       Motivele expuse mai sus, consider că sunt suficiente, pentru a argumenta alegerea, de a susține Craiova pentru a deveni Capitala Europeană a Culturii în anul 2021.
                       Tu ce părere ai despre candidatura orașului Craiova? Ai vizitat acest oraș? De ce crezi că ar merita să devină Capitala Europeană a Culturii?   


You Might Also Like

2 Comentarios

  1. Festivalul Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc este marca Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, instituţie care realizează acest proiect din anul 1969. Festivalul este organizat bianual, iar fondurile pentru realizarea evenimentului vin în prezent din bugetul instituţiei organizatoare asigurate de Consiliul Judeţean Dolj. Demersul nostru nu vizează criticarea celui care pe care l-ati initiat şi avem tot respectul şi consideraţia pentru dvs. şi instituţiile menţionate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am prezentat alt eveniment. Mulțumesc pentru informație.

      Ștergere

Translate