Random Products

17:15

Am PRAZnuit la un blogmeet oltenesc




           Pasiunea pentru cultură te îmbie să cunoști și să recunoști valorile spirituale și materiale. Omagiem și promovăm munca artiștilor după ce ajungem să înțelegem creația lor.  Craiova culturală a adus omagii, Ioanei Radu regina romanțelor românești, Elenei Teodorini care a reușit să schimbe mentalitatea străinilor și să externalizeze compoziția artiștilor peste hotare, precum și Mariei Tănase, pasărea măiastră a muzicii românești. Pasiunea pentru promovarea emblemelor oltenești ne-a adunat pe toți bloggeri într-un singur loc la  Casa de Cultura Traian Demetrescu, unde a avut loc premierea Concursului De văzut, De trăit și De povestit despre Craiova.
         Am câștigat locul 3 la campania de susținere a Craiovei în lupta pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021” cu articolul  Mirajul poeziei pe acorduri muzicale. Motivată fiind să vizitez Craiova, m-am trezit cu noaptea în cap și am plecat cu trenul spre acest oraș. La București, convenisem de comun acord, să mă întâlnesc cu Răzvan și Georgiana, însă vorba aceea socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.  


După un drum lung și nesfârșit  din cauza vremii sau mai bine spus în special a frigului (aveam impresia că iarna dă târcoale brașovenilor) ajung  în București acolo unde nu era nici urmă de cei doi. Cumpărasem biletele cu o zi înainte să plec spre Craiova(bilete dus-întors), următorul tren trebuia să plece în 30 de minute. Mă întâlnisem cu prieteni care au mers la un eveniment în București, timpul începuse să se scurgă și nu într-o clepsidră ci pe orologiu, se auzi sunetul de la boxa învechită din Gara de Nord, unde un cetățean menționa în câte minute trenul meu va sosi. 


Aglomerația zilei de 9 mai a însemnat pierderea trenului pentru cei doi și eu trăisem mereu cu senzația că numai există om întârziat ca mine (bine că m-am înșelat). Bun venit în club Georgiana, în cel al oamenilor procrastinatori care tot amână scrierea articolelor, pierderea autobuzelor în cazul meu și a trenului în cazul tău. Acest mic incident mi-a creat o stare de disconfort, un alt drum în care gândurile vor fi singurele ce-mi vor ține companie.

 Urcată în tren m-am așezat lângă 3 doamne și am început să schimbăm păreri despre viața personală. Lângă mine aud un glăscior de fetiță ce fredona timid un cântec popular vestit. Fetița era în compania mamei și a bunicii ei, la prima vedere am spus că este un copilaș talentat ce era îmbrăcat într-o pereche de pantaloni roz și cu o bluziță în formă de ie, crem. Mama fetiței tot povestea despre comentariile ce le primise de la Andra, că va urma să participe la o emisiune Tv ce aparține aceluiași trust. Însă înecată în gândurile mele, ce erau păstrate doar pentru gală, ce aș putea să vizitez prin Craiova, cum se poartă bloggeri de acolo nu am privit cu atenție.

 La o oră distanță, privind spre geam mi se întipărise o imagine în minte cu fetița Nicoleta Andra Iancu, atunci îmi pregăteam bagajul pentru marea escapadă(să cobor din tren). Am văzut într-un organizator de haine agățat pe un colț de lângă scaune, un port popular de mărimea acesteia. Mă scuzați, nu cumva fetița a apărut aseară la televizor? o întreb pe mama acesteia.


Da, micuța mea a cântat aseară cu o bucurie în glas și cu o sclipire în ochii acesteia, acel moment când te simți împlinit. Femeia era mândră de fetița ei, dar dezamăgită de faptul că Nicoleta nu a ajuns în Marea Finală a Românilor talentați. Timiditatea caracterizează această mânuță de om, însă timpul îi va demonstra că nimic nu este întâmplător.




După un drum lung în care am ascultat 2 melodii interpretată de micuță, ajunsesem în Craiova. Acolo mă aștepta Daniel Botea un organizator oltean(care a reușit să fie asemenea unei Aloe Vera pentru cei veniți de departe)  și Răzvan Irimescu (olteanul cu râsul contagios).  

Daniel Botea este câștigătorul Spring SuperBlog 2015, am descoperit un oltean serios și tare sociabil (amabil, prin grija acestuia pentru ca fiecare concurent să ajungă la destinație și ca toți bloggeri să se simtă bine). Am descoperit acel Daniel Natural, care este mândru de fetița lui ”micuța dansatoare” dar și acel Om care a fost o Aloe Vera pentru fiecare blogger. Felicitări Daniel pentru blogmeet și pentru organizarea traseului la Craiova, fiecare detaliu cronometrat de bloggerul care dorea să ne arate cât mai multe obiective turistice  de văzut, de trăit și de povestit.

 Am făcut cunoștință și cu Răzvan Irimescu(alias Crețul) un blogger asemenea unei bombe cu ceas, râsul  caracteristic era incontrolabil și în același timp contagios.


 După ce am făcut  check-in și nu pe facebook ci direct la Hotelul Parc(un hotel de 3 stele primitor și pentru toate buzunarele) unde am poposit câteva minute până m-am cazat și instalat în noul domiciliu temporar de o seară (sau mai bine spus de 4 ore cât timp am dormit :) ). O cameră primitoare cu un spirit rustic reprezentat de tablou pictat de pe perete, pe cât de simplu pe atât de bine poziționat.

                                                 





Norocoasă că am ajuns mai devreme în Craiova, am plecat împreună cu Răzvan Dumitrescu să descopăr principalele obiective turistice. În drum, am văzut Opera Română din Craiova, un loc captivant  privind din exterior pe care nu l-am bifat însă a rămas întipărit în memoria mea.




Următoarea oprire a fost în Piața Mihai Viteazul, unde fântâna concertează în fiecare seară de la ora 20:00 pentru a antrena craiovenii cu spiritul melodiilor clasice. Un adevărat spectacol unde culorile preiau forme înalte în contrast cu apa ce dansează pe acorduri muzicale relaxante.  Un spectacol în care apa, luminile și muzica se îmbină perfect cu atmosfera boemă a Craiovei.


În Piața Mihai Viteazu am făcut fotografia memorabilă pe care fiecare vizitator o face atunci când ajunge în Craiova, respectiv poza lângă prefectură, dar nu am ratat ocazia să fiu surprinsă cu ajutorul camerei foto lângă statuia ce poartă numele cu mândrie acestei Piețe. 


Lângă prefectură avea loc un eveniment creat în cinstea zilei de 9 mai, unde tinerii ascultau melodiile fiecărei țări integrate în Uniunea Europeană.



 Grupul de tineri ce au animat atmosfera orașului cu scopul de a atrage atenția asupra zilei de 9 Mai, ce sărbătorește anual pacea și unitatea în Europa. Fiecare oraș european inițiază activități în aer liber în diferite forme specifice zonei.


O parte din zidul ce împrejmuia zona, de conflictele din exterior și de războaiele duse într-o vreme îndepărtată a rămas ca o amprentă pentru ceilalți sau mai bine spus  un imbold pentru bătăliile culturale actuale date pentru titlul de Craiova „Capitală Europeană a Culturii 2021”.



După ce m-am delectat cu arhitectura orașului și am văzut obiectivele principale din Piața Mihai Viteazu, ne-am oprit la Filarmonica ”Oltenia”. Un loc unde mirajul poeziei  pe acorduri muzicale oltenești, ne face să redescoperim curentele romantismul, clasicismul și barocul prin interpretarea constantă a artiștilor de la Filarmonică. Despre concertul dedicat Zilei Regalității în Craiova a scris și Daniel Botea, citești aici.





Am admirat instrumentele muzicale pregătite pentru concertul din data de 9 mai. Filarmonica ”Oltenia” pot spune că rămâne o amintire vie prin muzica, instrumentele, scena și repetițiile pentru  concert. Mica expediție culturală mi-a oferit o stare de bine, oltenii sunt persoane primitoare și dornice să te ajute să descoperi fiecare locșor prin ceea ce simbolizează.
           


 La Facebar am avut parte de o surpriză de conexiune, admirând mai atentă fiecare detaliu, îmi dau seama că acest loc este special creat, atât pentru bloggeri cât și pentru oltenii dornici de socializare, pe unde fusăi și văzui. 



Ora 16 a sosit Georgi și Răzvan au venit la Casa de Cultură Traian Demetrescu după peripeția avută în București. Reprezentantul Casei de Cultură, domnul Mihai Geamănu împreună cu Daniel Botea au deschis Festivitatea galei de premiere a Concursului De văzut, De trăit și De povestit despre Craiova. Primi 3 clasați  la campania de susținere a Craiovei în lupta pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021” îi găsiți aici.         


Am sărbătorit cu bloggeri câștigători într-un mare stil oltenesc, nelipsita paporniță și prazul au fost favoritele acestui eveniment. Prazul l-am adus acasă, papornița o bifăm data viitoare, deci Craioveni această experiență este una de repetat.


Casa de Cultură Traian Dumitrescu a găzduit gala Concursului De văzut, De trăit și De povestit despre Craiova. Însă. aceasta deține  picturi inedite, portrete dar și documente ce atestă prima Șezătoare Festivă ce avea loc în secolul XX-lea (eveniment cultural)  sau un exemplar al ziarului ” Curierul Național”.  Toate au reunit primele forme de manifestare a culturii oltenești prin afișele tipărite în alb și negru(nuanțele utilizate în aceea perioadă).



 Experiența culturală a lăsat o amprenta Călătorului pe plai românesc în cartea destinată turiștilor ( o carte de însemnări ) ce vor să lase gândurile lor într-un loc. Călătorul pe plai românesc  a descoperit picturile ce au fost create cu măiestrie dar și cum a reușit Traian Demetrescu, să devină o emblemă a Craiovei și implicit un simbol al Casei de Cultură. Traian Rafael Radu Demetrescu era poreclit Tradem, ca o prescurtare a numelui său, acesta s-a remarcat prin poeziile ce le scria. Tradem a fost un poet pre-simbolist minor, considerat un urmaș al lui Mihai Eminescu.

              
 Seara am hotărât să petrecem la facebarul din apropiere. Oltenii pe cât sunt de guralivi, pe atât sunt de iuți, am întinse hore, sârbe și  am fredonat pe stilul rap până dimineața.



Deși am ajuns la finalul primei seri a povești Craiova Culturală vă invit să facem o recapitulare prin cuvintele cheie ale zilei:


  • CUNOASTEREA-de văzut (am bifat un oraș nou ce l-am vizitat, Filarmonica Oltenia, Opera Națională, Casa de Cultură Traian Demetrescu, Prefectura orașului Craiova și Piața Mihai Viteazu)
  • RELATIONARE-de trăit (am întâlnit olteni amabili, ce au încercat să integreze straineri și să ne facă să ne simțim de-ai lor)
  • EXPERIENȚA- de povestit(am învățat atât de multe lucruri în această zi de 9 mai 2015)


 Am PRAZnuit la un blogmeet oltenesc  alături de bloggeri  și am vrut să vă introduc în atmosfera acestei cunoașterei, relaționări și experiențe deosebite care pot să recunosc că sunt  de repetat. Călător pe plai românesc te-a purtat în Craiova Culturală, prin povestea creionată și imaginile ce redau trăirile intense ale bloggerilor.

You Might Also Like

16 Comentarios

  1. Mai Ralucica, "micuta dansatoare" are 17 ani :) Sunt curios ce scrii despre Podul Suspendat din Parcul Romanescu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În următorul articol voi scrie despre minunata acrofobie care mă urmărește constant.. Eh :))....prea târziu, va rămâne” micuța dansatoare”.

      Ștergere
  2. Mai ai un Dumitrescu de inlocuit 😊

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu știu cine e Răzvan Dumitrescu :)))))

    Dar mă bucur mult că ai văzut, ai trăit și iacătă acum povestești.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu vreau să mă gândesc cum ai reacționat când ai văzut că ți-am greșit numele:))))....A fost o experiență de repetat.

      Ștergere
  4. Ma bucur ca ti-a placut Craiova, ca de olteni nu ma indoiam ca n-o sa-ti cada cu tronc. Si eu ma inscriu in categoria procrastinatorilor,ca drept urmare mi-am prelungit somnul in loc sa vin cu voi in parc. Mea culpa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost o experiență frumoasă și de repetat. Păcat că nu ai venit cu noi în Parcul N. Romanescu. Data viitoare lași baltă somnul :)) remediu eficient împotriva amânării

      Ștergere
  5. Nice weblog here! Also your site a lot up fast!

    What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink on your host?
    I wish my site loaded up as quickly as yours lol

    My web-site: Android 3D Puzzle Game

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am avut atâtea de povestit încât am nevoie de mai multe file de jurnal. :)) Mă bucur că ți-a plăcut! Și vezi că ai un praz datorie la mine! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Data viitoare las la voi papornițele. Așteptăm cu nerăbdare filele jurnalului tău(să continuăm povestea).

      Ștergere
  7. Participating in frequent exercise similarly offers the added benefit of revitalizing your body and in doing so increasing your self-esteem.
    Instead of doing the same boring things like running, walking,
    push ups, etc. The workout program is created for all
    body shapes and sizes.

    Here is my blog; exercise fitness tips Video Series

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult pentru impresiile dvs. pozitive despre Nicoleta Andra Cristiana Iancu, un talent cu totul si cu totul exceptional, ce a fost pana la urma finalista la Romanii au Talent 2015.
    Noi, cei ce apreciem valoare tinerilor nostri, ne-am dat seama ca acest copil este cu mult iesit din tipare si de aceea am incercat sa-i promovam imaginea si in mediul on line al FBK.
    Ne-am permis sa preluam partea referitoare la acest copil ce ne-a impresionat si sper sa nu va fi suparat pentru acest lucru.
    Inca o data, va multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că v-am stârnit interesul, de a citi articolul în care este prezentată părerea naturală despre mânuța de om, care timpul îi va demonstra că nimic nu este întâmplător. Nu m-a deranjat faptul că mi-ați preluat o parte din articol, deoarece cred că valorile românești mici și mari ar trebui mai des promovate . Vă invit să-mi citiți și restul articolelor de pe blog.

      Ștergere
    2. Sa fiti sigura ca mi-ati trezit interesul. Ma voi delecta cu articolele dvs.
      ...
      Iubesc tot ce reprezinta Romania.
      Iubesc valoarea ce o regasesc in tinerii nostrii extrem de talentati.
      Ma simt mandru ca voi apuca sa traiesc o parte din viata, ca voi fi contemporan alaturi de aceste valori ce vor scrie istorie neamului romanesc.
      ...
      Pe Nicoleta Andra Iancu am cunoscut-o intamplator la momentul difuzarii preselectiilor.
      Apoi intamplarea a facut ca viata sa apropie sufletele familiilor noastre. Acum ma aflu intr-o alta etapa a relatiei cu acest copil minune si cu cei care o inconjoara.
      Cred cu tarie in ea, dar si-n multitudinea de talente ce impodobesc spectrul roanesc.
      Daca cred in ei, daca imi aduc si eu o contributie minora la promovarea lor, daca le suntem alaturi mai ales la greu, la momentele de cumpana, simtim ca nu traim degeaba pe acest pamant binecuvantat.

      Ștergere
  9. Tocmai ce postasem ceva si a ramas pentru aprobare de catre admin.
    Imi permit sa mai adaug ceva despre acest copil exceptional, Nicoleta Andra Iancu.
    Acum un an canta aceasta doina undeva, in natura. Avea circa 9 ani ... si nu mai adaug nimic. Comentariile mele sunt de prisos.
    https://www.facebook.com/mandrul.roman/videos/vb.1415384405368125/1603746683198562/?type=2&theater

    RăspundețiȘtergere

Translate